Rukapalvelu


Kuusamon pitkäaikaisimpiin yrittäjiin lukeutuva Jokke Kämäräinen puhuu tulevaisuuden näkymistään

Kuvassa Jokke Kämäräinen yhdessä puolisonsa Sannan kanssa huurteisessa talvimaisemassa
Jokke Kämäräinen ulkoilee vapaa-aikanaan Kuusamossa puolisonsa Sanna Savolaisen kanssa

Lokakuun 10. päivä 2022 Rukapalvelu täyttää 35 vuotta!

Yli kolmekymmentä vuotta yrittäjyyttä suurella intohimolla

Yrityksen alkutaipaleilla Jokke luotti vaistoonsa ja yrittäjyyttä kohtaan tuntemaansa intoon. On lähes sattumaa, ettei hän päätynyt keskittymään kaupankäyntiin ja perustamaan kodinkoneliikettä tai autojen kunnostukseen liittyvää liiketoimintaa.

Vuonna 1987 käynnistynyt matkailuyrittäjäkurssi sinetöi Rukapalvelun toiminnan käynnistymisen ja Joken yrittäjyyden. Oli luonnollista lähteä kehittämään omaa matkailuliiketoimintaa kovassa nousussa olevan Rukan hiihtokeskuksen vanavedessä. Luonnossa viihtyvä Jokke tunsi paloa voidessaan tarjota asiakkailleen elämyksiä, joiden tunsi olevan heille ainutlaatuisia.

Rukapalvelun ensimmäiset asiakkaat koostuivat alueen mökeille saapuvista yrityksistä ja yrityspäättäjistä, jotka haastoivat Joken tuottamaan heille elämyksiä. Niinpä asiakkaita vietiin moottorikelkkailemaan Kuusamon erämaisiin maastoihin ja irtautumaan arjesta nauttimalla kelkkailun lomassa kahvit kaukaisella laavulla. Joken tarttuva innostus elämyksistä ja iloinen persoona innostivat kävijät Kuusamon upean luonnon lumoon.

Moottorikelkkavuokrauksesta ja koskenlaskusta laajan elämyspaketin tarjoajaksi

Vuosien varrella Rukapalvelun tarjonta on monipuolistunut. Moottorikelkkailun rinnalle kehitettiin kalastuselämyksiä ja koskenlaskua. Alueen koskiin ja vesistöihin luotiin aivan uudet toimintamallit koskenlaskuohjelmien myötä. Yrittäjä rakensi myös kiehtovat erämaaleirit, jotka mahdollistivat suurten asiakasryhmien palvelemisen luonnon keskellä.

Parasta yrittäjyydessä on ollut toiminnan lomassa syntyneet syvät ystävyyssuhteet, kuvailee Jokke.

Asiakkaiden kanssa on koettu unohtumattomia hetkiä aktiviteettien ja kulttuurielämysten parissa Kuusamossa, Venäjän Vienankarjalassa ja Pohjois-Suomessakin. Rukapalvelun erämaaleireihin on päivien päätteeksi voitu vetäytyä sinetöimään yhdessäolo Suomen luonnon parissa.

Nykypäivänä Rukapalvelusta on kasvanut laajan tarjonnan palvelukokonaisuus, jossa hyödynnetään niin omaa, kuin yhteistyökumppaneidenkin tuotantoa. Toimintaan lukeutuu majoitus- ja ravintolatoimintaa, sekä laaja elämyspaketti ympärivuotisilla luontoseikkailutuotteilla.

Hyvinvoinnin perustana ovat aidot luontoelämykset yhdessä

Tänään Rukapalvelu haluaa olla portti elämysten ja luonnon kokemiseen Kuusamossa. Yritys haluaa entisestään olla mukana syventämässä ihmisten luontosuhdetta ja tarjota heille ainutlaatuisia sekä aitoja elämyksiä luonnon parissa.

Jokke on huomannut luonnon arvostuksen kasvaneen huomattavasti ihmisten parissa. Luontoa halutaan hyödyntää entistä säästäväisemmin ja vaalia sen moninaisia arvoja. Siksi Rukapalvelun toiminnassa kehitetään entistä enemmän luontoystävällisiä liikunta- ja elämysmuotoja, kuten maastopyöräilyä, lumikenkäilyä ja retkeilyä, metsähyvinvointihetkiä, poro- ja koiravaljakko-ohjelmia, melontaa ja koskikelluntaa, pilkkimistä ja metsäkylpyjä.

Tulevaisuudessa voimme olla merkittävänä tukena parantamassa Koronapandemian haavoja yhdessä ja tarjota ihmisille hyvinvointia tukevia luontoelämyksiä.

Jokke on itse monipuolisesti luonnosta nauttiva henkilö. Hän janoaa elämyksiä, mutta nauttii myös luonnon rauhasta ja saa siitä valtavasti hyvää mieltä. Rentoutuakseen Jokke kulkee mieluiten sellaisiin Kuusamon luontokohteisiin, joissa ei törmää ihmismassoihin. Vaikka moottorikelkkailukin edelleen kiinnostaa, on kelkalla ajeleminen nykypäivänä kuitenkin jo merkittävästi vähentynyt.

Kuusamon kauneimmat luontokohteet löydät kokeneen oppaan johdolla

Kysyttäessä Kämäräisen suosikkikohdetta Kuusamossa, nousee moni vähemmän tunnettu luontokohde mieleen, vaikka tunnetun Oulankajoen melominen inkkari- eli avokanootilla on edelleen yksi ehdoton suosikki.

Kuvittele kuitenkin myös tällainen mielenmaisema, sanoo Jokke ja alkaa tarinoimaan.

Vanhojen puiden reunustama rauhaisa polku kulkee helppokulkuista maastoa pitkin vaaranhuipulle. Ylhäällä korkean vaaran laella on kaunis levähdyspaikka, jossa on hyvä tasata noususta aavistuksen kiihtynyttä sykettä. Huipulta avautuu kirkkaalla säällä henkeä salpaavan kauniit maisemat suurta Kitkajärveä ja Taivalkoskella sijaitsevaa Pyhitystunturia kohti. Vaaran laelta voi nähdä myös idässä sijaitsevan Valtavaaran vaarajonon, Rukatunturin ja sen eteläpuolella kohoavan Pyhävaarankin.

Vanhat puut, ajan silottamat kalliot ja luonnon rauhaisa tunnelma kutsuvat makaamaan avokallion päälle ja tuijottamaan ylle avartuvaa taivasta, mieli täyttyneenä kauniista maisemista. Silmien sulkeuduttua täydentävät luonnon rentouttavat äänet mielimaiseman. Kallion pinnan rouheat muodot luovat yhteyden maahan ja sormet hakeutuvat kallion ikiaikaisiin juoviin.

Kehon alla tuntuu kallioon vuosisatoja sitten muodostuneet halkeamat ja yllättäen myös siihen vuosikymmen sitten ihmisen hakkaamat juovat. Noustessasi seisomaan erotat kalliosta maisemaa täydentävän ympäristötaideteoksen. Sen on hiljaisen ja ylvään vaaran laelle tilannut Suomen luonnonsuojeluliitto kallio- ja ympäristötaiteilija Pessi Mantereelta. Teos kertoo tarinaa, joka muistuttaa ihmisen ja luonnon yhteiselosta, näyttäen ihmisen muokkaamat jäljet, jotka vuosikymmenten saatossa tulevat kulumaan näkymättömiin.

Tällaisessa elämyksen kokeneena on helppo kuvitella palautuvansa vastaanottamaan taas oman arjen tehtäviä.