Rukapalvelu

”Vappuna vasa hangella”, sanotaan. Porotilavierailu vie sinut tutustumaan pohjoisen lempeisiin sarvipäihin – noihin mystisen kauniisiin arktisiin eläimiin. Porotilaan ja eläimiin tutustuminen onkin yksi kiehtovimpia arktisen talven elämyksiä, johon kannattaa osallistua koko perheen voimin!

Tiesitkö, että poro tiputtaa sarvensa kerran vuodessa ja sarvien kasvaessa takaisin ovat ne aina täysin samanlaiset kuin aikaisemmin. Ihmeellistä, eikö! Entä tiesitkö, että porot rakastavat jäkälää yli kaiken ja ovela poro haistaa taatusti kädessäsi piilevän herkkupalan. Oletko koskaan sattunut kuulemaan, että jokaisella porolla on oma kiehtova luonteensa, ja että sarvensa vuosittain tiputtavien porojen uudet sarvet kasvavat peräti 2 cm vuodessa!

Varaa porotilavierailu ja lähde kokemaan porotilan sekä porojen elämää kanssamme! Lähdemme retkelle joko moottorikelkalla tai autolla. Voit myös osallistua todelliseen seikkailuun ja kokea yhdellä retkellä kanssamme niin poro- kuin husky-tilojen parhaimmat palat!

Varaa retki porotilalle!

Porotilavierailu Kuusamossa – Tutustu iki-ihanien porojen vuodenkiertoon ja koe aidon porotilan elämää

Toukokuussa alkaa ihmeellinen vuodenkierto poron elämässä. Kesän kynnyksellä, kun porovaatimet synnyttävät pienet ja suloiset vasansa alkaa ajanjakso, jota kutsutaan poronvuodeksi. Siihen liittyy monta kiehtovaa hetkeä pienten porovasojen syntymästä keväällä, kesän karvanvaihtoaikaan ja ravinnon keruuseen sekä hyytävään ja runsaslumiseen talveen.

Poronvuoteen liittyy myös syksyn rykimäaika, jolloin uljaat ja suuret sarvensa kasvattaneet hirvaat mittelevät keskenään, minkä jälkeen ne pariutuvat vaatimien, eli naarasporojen kanssa. Talviaikaan porot rauhoittuvat laiduntamaan talvisessa maastossa, keskittyen omiin kiekeröihinsa, eli etsimään ravintoa kaivannoillaan syvien hankien keskellä.

Porotiloilla poronhoitovuosi merkitsee alkukesän iloista vasanleikkoa, eli kevään hangilla syntyneiden vasojen merkintää kauniin kuulaissa kesäöissä. Se tarkoittaa jännittäviä poroerotuksia syksyllä rykimäaikaan, sekä kovien pakkasöiden ja lumentulon myötä porojen talvipaimennusta. Talvella onkin erinomainen aika tutustua porotiloilla rauhassa talvea viettäviin poroihin. Talven pimeyden taittuessa valoisiin vuorokausiin, koittaakin taas kevään vasonta-aika, jonka jälkeen kiehtova vuodenkierto alkaa taas alusta.