Rukapalvelu

Kuusamon luonto kutsuu elämyksenjanoisia. Kysy meiltä majoituksesta, elämyksistä ja palveluista villin luonnon äärellä, niin toteutamme haaveesi.

Haluamme inspiroida lomasuunnitelmiasi kotimaassa ja luoda sinulle ja läheisillesi unohtumattomia elämyksiä Ruka-Kuusamon alueella. Tältä sivulta löydät tietoa alueen luonnosta ja nähtävyyksistä, sekä parhaat vinkkimme seikkailujasi varten!

Oulangan Kansallispuisto – portti lukemattomiin elämyksiin

Vuonna 1956 perustettu Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon-Sallan ylänköalueella, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien liittymäkohdassa. Kansallispuiston perustamisen tarkoitus on alueen alkuperäisen luonnon säilyttäminen sekä tutkimus-, opetus ja virkistysmahdollisuuksien tarjoaminen.

Kansallispuiston pinta-ala on 270 km² ja se rajoittuu idässä Venäjän puolelle vuonna 1992 perustettuun Paanajärven kansallispuistoon. Vuodesta 1992 ovat Oulangan ja Paanajärven kansallispuistot olleet tiiviissä yhteistyössä keskenään.

Oulangan ja Paanajärven kansallispuistoalueet ovat ainutlaatuinen luontokokonaisuus, jotka Fennoskandiassa muodostavat havumetsävaltaisen taigavyöhykkeen. Täällä idän ja lännen luonto kohtaavat poikkeuksellisella tavalla ja alueen lajirikkaus ja luontotyyppien runsaus onkin aivan omaa luokkaansa.

Ei ole ihme, että Oulangan kansallispuiston huikeat maisemat kiehtovat retkeilijöitä, harrastajia ja tutkijoita vuosi vuodelta entistä vahvemmin.

Koe kiinnostava ja kaunis Karhunkierros

Suomen tunnetuin, suosituin ja legendaarisin vaellusreitti, 80 km mittainen Karhunkierros, vie vaeltajan Oulangan kansallispuiston kiistatta upeimpiin maisemiin. Vaellusreittinä Karhunkierros tarjoaa vaeltajalle kosolti silmänruokaa, kiehtovia kilometrejä ja elämyksiä syvistä kanjoneista vaarojen huippuihin.

Monipuolinen Karhunkierros sopii kohteena myös päiväretkeilyyn sen lyhyiden reittivaihtoehtojen ja suosittujen maisemien äärelle vievien retkeilypolkujen ansiosta. Karhunkierros on osittain myös melottavissa kuvankaunista Oulankajokea pitkin. Kitkajoen vauhdikkaat kuohut ja könkäätkin tarjoavat seikkailunhaluisille vauhtia.

Karhunkierros sopii vaeltajan ensimmäiseksi pitkäksi vaelluselämykseksi ja päiväretkeilijän loputtomaksi elämyskohteeksi. Karhunkierros on koettava vähintään kerran elämässä!

Oulangan patikointireitit

Oulangalta löytyy jokaiselle sopiva reitti ulkoiluun ja maisemien ihasteluun.

Karhunkierros-reitin lähtöpisteet

 

  • Hautajärven lähtöpiste (sijaitsee Hautajärven kylässä)
  • Savilammen pysäköintialue
  • Ristikallion lähtöpiste (Sallantien varressa oleva pysäköintialue)
  • Oulangan luontokeskus
  • Oulangan leirintäalue
  • Juuma
  • Ruka
Karhunkierros

Reitin pituus: 82 km

 

Reittimerkinnät: Karhunkierros on merkitty oransseilla maalimerkeillä puihin sekä metallisilla viitoilla.

 

Reittikuvaus: Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä erä- tai suunnistustaitoja, mutta retkeilyyn liittyvät perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Karhunkierroksella tutustut monipuolisiin maisemiin ja vaihteleviin maastoihin ja se kulkee Oulangan kansallispuiston läpi aina Rukalle saakka. Reitin varrella on eri tyyppisiä metsiä, kuten kangasmetsiä ja lehtoja, harjuja, tuntureita, kivikoita, suota ja pitkospuita, riippu- ja puusiltoja, loivia ja haastavia nousuja sekä jyrkkiä alamäkiä – ja henkeä salpaavan upeita maisemia!

Karhunkierros on pelkästään kesäreitti, joten sillä ei ole talvikunnossapitoa. Vaelluskausi: toukokuun loppu – lokakuu.

 

Nähtävyydet: Rupakivi, Oulangan kanjoni, Taivalköngäs, Oulangan luontokeskus, Ristikallio, Jyrävä, Myllykoski, Kallioportti, Konttainen ja Valtavaara

Pieni Karhunkierros

Reitin pituus: 12 km

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit puissa

Lähtöpaikat: Juuman pysäköintialue (Juumantie 133, Kuusamo) tai Basecamp Oulanka

Reittikuvaus: Pieni Karhunkierros johdattaa retkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksikin kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan kauneinta Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pienellä Karhunkierroksella pääset tutustumaan monipuoliseen eliölajistoon lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen.

Nähtävyydet: Kitkajoen vapaana kuohuvat kosket Myllykoski, Jyrävä, Aallokkokoski, lukuisat riippusillat, Kallioportin näköalapaikka

Keroharjun kuiskaus

Reitin pituus: 17 km

Reittimerkintä: siniset maalimerkit

Lähtöpaikat: Harjulammentie Liikasenvaarassa ja Niitselyksentie Hautajärvellä

Reittikuvaus: Keroharjun reitti on kaunis soiden ympäröimä harjupolku Oulangan kansallispuiston pohjoisessa osassa. Hautajärveltä lähdettäessä heti reitin alkutaipaleella ylitetään Niitselysjoki köysiveneellä. Erämaisella reitillä voi törmätä erilaisiin eläimiin ja nähdä jopa karhun jäljet. Puolimatkassa Keroharjun autiotuvalla on puiston ainoa sauna jossa saa makoisat löylyt. Kalaisa Kerojärvi houkuttelee kalastajia kokeilemaan kalaonneaan.

Nähtävää: Jääkauden muodostama upea harju, laajat aapasuoalueet, 1900-luvun alun kruunun leimapuut

Hiiden hurmos

Reitin pituus: 5 km

Reittimerkintä: keltainen maalimerkintä puissa

Lähtöpaikka: Oulangan luontokeskuksen pysäköintialue (Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo)

Reittikuvaus: Hiiden hurmoksella pääset muinaisen Hiiden jalanjäljille jokivarteen Kiutakönkään mahtavan kosken partaalle ja Oulangan avariin mäntymetsiin. Vuodenajasta riippuen voit kohdata polulla poroja, ihailla kaunista neidonkenkää tai sitkeää lapinvuokkoa. Reitin varren opastaulut kertovat mielenkiintoisia ja unohtumattomia tarinoita.

Nähtävää: Kiutakönkään kuohuva koski on komeaa katseltavaa kaikkina vuodenaikoina. Puisella, jykevällä poroerotusaidalla voi lähes kuulla menneiden koparoiden nakseen ja vinhan tantereen töminän.

Rytikönkään reissu

Reitin pituus: 5 km

Reittimerkintä:vihreät maalimerkit

Lähtöpaikka: Oulangan leirintäalueen pysäköintipaikka. Leirintäalueen ollessa suljettuna alkukeväästä ja loppusyksystä kulku Oulangan luontokeskukselta, jolloin reitin pituus on 7 km.

Reittikuvaus: Reitillä tutustut monipuoliseen, Oulangan kasvi- ja eläinlajistoa ja niittykulttuuria esittelevään luontoon. Polku kulkee Rytilammen kautta Rytikönkään puroputoukselle ja keltaisten kulleroiden koristamalle Runsuniitylle. Osaa polkua kuljet pitkin Karhunkierrosta.

Nähtävää: Suoluonto monipuolisine kasveineen, Rytilampi, Rytiköngäs, Runsuniitty, Oulankajoki

Kanjonin kurkkaus

Reitin pituus: 8 km

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit

Lähtöpaikka: Oulangan kanjonin eli Savilammen pysäköintialue

Reittikuvaus: Kanjonin kurkkaus kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Pohjois-Oulangalla ja kapuaa kuin huomaamatta Kirkasvetinenlammen kautta kanjonin päälle. Näyttävää maisemaa kanjoniin voi ihastella myöskin Oulankajoen eteläpuolelta, kunhan vain ensin ylittää Savilammen autiotuvalta lähtevän riippusillan.

Nähtävää: Oulangan kanjoni ja kaukomaisema kanjonin päältä Savilammelle palkitsevat retkeilijän. Matkan varrella voi levähtää Kirkasvetinenlammen taukopaikalla tai Savilammen autiotuvalla.

Könkään keino

Reitin pituus: 8 km

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit

Lähtöpaikka: Oulangan luontokeskuksen pysäköintialue (Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo)

Reittikuvaus: Alkumatkan Hiiden hurmoksen kanssa samaa polkua kulkeva Könkään keino esittelee kulkijalleen Oulangan kauniit, vaihtelevat maisemat. Kuivat ja valoisat mäntykankaat vaihtuvat suohon ja suosta taasen edelleen rehevään lehtoon. Reitillä on jonkin verran korkeuseroja ja pitkospuita, mutta polku on leveä ja hyväkulkuinen. Oulangan erämaareitti kulkee talvisin osin Könkään keinon kanssa samaa reittiä.

Nähtävää: Kiutakönkään mahtava koski ruosteenpunaisine kallioineen on tämän reitin suurin nähtävyys. Merenojan kotkansiipien peittämä purolehto ja Loseikolta avautuva näkymä Oulankajokilaaksoon hurmaavat kulkijan.

Napapiirin nopia, esteetön reitti

Reitin pituus: 500 m

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit

Lähtöpaikka: Karhunkierroksen lähtöpisteen pysäköintialue (Hautajärventie 414, 98995 Hautajärvi)

Reittikuvaus: Rytiniva on viehättävä, esteetön taukopaikka Koutajoen varrella. Reitti sinne kulkee mäntymetsän halki ja sorastettu leveä polku sopii niin pyörätuoleille kuin lastenvaunuillekin. Rohkeimmat pulahtavat jopa uimaan Koutajokeen. Esteetön reitti kulkee samaa polkua Karhunkierroksen kanssa.

Nähtävää: Koutajoessa kuohuva Rytiniva, Karhunkierroksen alkutaival